Abdij van Koningshoeven te Tilburg

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in TilburgWie een beetje op de hoogte is van de trappistenbieren zal ongetwijfeld de heerlijke La Trappe trappist kennen. Deze wordt gebrouwen in de abdij van Koningshoeven, ten oosten van Tilburg.

De paters trappisten brouwen er negen soorten bier:

 1. Blond (helder, sprankelend, doordrinkbaar blond bier van hoge gisting)
 2. Dubbel (warme, robijnrode trappist)
 3. Tripel (donkerblonde trappist met een fruitige, bitterzoete smaak)
 4. Quadrupel (zwaarste specialiteit van La Trappe)
 5. Quadrupel Oak Aged (Quadrupel, langere tijd gerijpt op barriques)
 6. Witte Trappist (fris karakter, gebrouwen met zeer aromatische hopsoorten)
 7. Bock (trappistenbock en het enige bockbier dat nagist op de fles)
 8. Isid’or (lichtzoetig amberbier met caramelnote)
 9. Puur (de eerste biologische trappist)

Vorig weekend zijn we speciaal naar Nederland gereden om de gegeerde La Trappe Quadrupel Oak Aged te proeven.

‘Quadrupel Oak Aged’ (10% alcohol) is Quadrupel, dat langere tijd op barriques oftewel houten vaten is gerijpt. De unieke, complexe smaak is afhankelijk van het type vat. Nu zijn dat port-, witte wijn- en whiskybarriques.

via koningshoeven.nl

La Trappe Quadrupel Oak Aged is een bier van de Nederlandse brouwer La Trappe dat sinds 2009 gebrouwen wordt (verkrijgbaar sinds 18 juni 2010). Het bier is gelijk aan La Trappe Quadruppel, maar dan gerijpt op oude eiken whiskeyvaten. Omdat er verschillende soorten eiken vaten gebruikt worden, kan de smaak van de verschillende “batches” variëren. Dit geeft verschillende rijke smaken, met bijvoorbeeld een vleugje whiskey smaak erdoor. Het bier is jarenlang houdbaar.

via Wikipedia

Sinds deze zomer staat de Batch 17 in de rekken in de kloosterwinkel van Koningshoeven. Deze Oak Aged heeft een koperbruine kleur en wordt gekenmerkt door moscatel (druif), en honing-, amandel-, karamelaroma’s, naast de typische La Trappe Quadrupel smaak. (Meer info over de verschillende batches vind je terug in he Batch-register)

La Trappe Quadrupel Oak Aged

De  La Trappe Quadrupel Oak Aged is in ieder geval een fantastisch bier!

Server migratie afgerond

Ubuntu LogoTot voor kort draaide ik FreeBSD 10 op mijn server, met Apache webserver. Vorige week ben ik overgestapt van FreeBSD naar Ubuntu Server 14, en heb ik Apache vervangen door Nginx.

FreeBSD heeft altijd super stabiel gedraaid, maar met ports of firewalls werken is op BSD niet altijd een lachertje (zeker niet toen er IPv6 bij kwam kijken). Ubuntu maakt zulke zaken een pak eenvoudiger. Firewall configureren e.d. gaat veel sneller/gemakkelijker.
(Load daarentegen loopt op Ubuntu precies soms vaker hoog op dan op FreeBSD)

Overstappen naar Nginx was echter een ander verhaal. Ik was gewend aan de configuraties van Apache, waardoor ik echt een lange tijd heb moeten zoeken om sommige dingen (zoals php-fpm, rewrite rules, …) aan de praat te krijgen. Wanneer het eindelijk goed geconfigureerd is, draait Nginx schijnbaar wel een pak sneller dan Apache.

Om sommige configuraties wat gemakkelijker te maken heb ik ook eens een controle paneel geïnstalleerd: Ajenti (met de Ajenti V plugin)

Fietstocht in Hageland

Tochtje in het Hageland. Over Aarschot en Horst tot in Scherpenheuvel (terugweg is niet getracked, want de batterij van mijn iPhone wilde niet meer mee)

 

Git: author en email aanpassen in history

Het gebeurt al wel eens dat je in een commit de verkeerde author of email hebt staan. Als je zo een reeks commits hebt in een project, kan je met een shell script alle commits herschrijven.

#!/bin/sh
 
git filter-branch --env-filter '
 
an="$GIT_AUTHOR_NAME"
am="$GIT_AUTHOR_EMAIL"
cn="$GIT_COMMITTER_NAME"
cm="$GIT_COMMITTER_EMAIL"
 
if [ "$GIT_COMMITTER_EMAIL" = "old_mail@example.com" ] || [ "$GIT_COMMITTER_EMAIL" = "another_old_mail_to_change@example.com" ]
then
  cn="New Name"
  cm="new_email@example.com"
fi

if [ "$GIT_AUTHOR_EMAIL" = "old_mail@example.com" ] || [ "$GIT_AUTHOR_EMAIL" = "another_old_mail_to_change@example.com" ]
then
  an="New Name"
  am="new_email@example.com"
fi
 
export GIT_AUTHOR_NAME="$an"
export GIT_AUTHOR_EMAIL="$am"
export GIT_COMMITTER_NAME="$cn"
export GIT_COMMITTER_EMAIL="$cm"
' -f -- --all

Nadien moet je dan wel geforceerd pushen.

git push --force

Wel opletten als er nog andere mensen zijn die een lokale versie hebben van de repo…

Firmware resetten van oude iMacs

Ik heb nog enkele oude iMacs (G3) staan, waarvan ik de opstartschijf niet meer kan selecteren. De oplossing hiervoor is om de Open Firmware, PRAM en NVRAM van de iMacs te resetten.

 • Opstarten met command+option+P+R ingedrukt, en ingedrukt houden tot de Mac opnieuw boot.
 • Opstarten met command+option+O+F ingedrukt. De Open Firmware zal booten.
 • In de OF onderstaande commando’s uitvoeren (de Mac zal automatisch herstarten)
  reset-nvram
  set-defaults
  reset-all 

Vanaf nu zou booten met de C of Alt toets weer moeten werken…

Abdij Maria Toevlucht in Zundert

De Abdij Maria Toevlucht is een trappistenabdij in het Nederlandse Zundert. Sinds een jaar brouwen de monniken er daar een nieuw trappistenbier.

De abdij vindt haar oorsprong in de Franse seculariseringspolitiek die zich afspeelde op het einde van de 19de eeuw. Deze politiek dreigde met name decontemplatieve kloosters met uitzetting. Dit gold ook voor de monniken van de Abdij op de Katsberg te Godewaarsvelde en dezen stichtten als gevolg hiervan in 1881 de Abdij Koningshoeven in Tilburg.
Gezien de situatie in Frankrijk wilde men nog meer kloosters stichten en in 1897 kreeg de abdij Koningshoeven door Anna Catharina van Dongen een stuk grond aangeboden nabij Zundert. Dit was gelegen in het destijds moerassige gebied “De Moeren”, halverwege Zundert en Rucphen.
Enkele monniken uit Koningshoeven begonnen hier in 1899 met de bouw van een nieuw klooster. De voorlopige kapel hiervan werd op

24 mei 1900 ingewijd. Er waren toen twaalf monniken. De naam “Maria Toevlucht” werd gekozen omdat de priorij feitelijk een toevluchtsoord zou moeten worden voor het geval de Franse trappisten verbannen zouden worden. In feite is het nooit zover gekomen.

via Wikipedia

 

Abdij Maria Toevlucht in Zundert

Kerk van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert (1) Kerk van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert

Nginx routing voor ownCloud

Ik kreeg de url routing van ownCloud maar niet aan de praat op mijn nieuwe Nginx installatie, de standaard routing statement werkte niet omdat ownCloud urls heeft met index.php in de url (bv. index.php/apps/files). De oplossing bleek onderstaande Nginx statement:

if (!-e $request_filename)
{
  rewrite ^/(.*)$ /index.php?/$1 last;
  break;
}

Uiteraard moeten er nog andere configuraties toegevoegd worden om ownCloud naar behoren te doen werken…

Server hele dag down geweest

Vandaag is mijn server de ganse dag down geweest. Dit om migraties en herinstallatie uit te voeren. Meer info volgt later.

Verder zijn er nog een heleboel dingen die niet werken, dat zal morgen en in de loop van de week allemaal opgelost worden…