OpenBSD ontwikkelt LibreSSL

OpenBSD logoNa de recente heartbleed bug in OpenSSL hebben flink wat mensen hun vertrouwen verloren in de beveiligingssoftware. Zo ook de ontwikkelaars van OpenBSD, dat bekend staat als één van de veiligste besturingssystemen (met als slogan ‘Only two remote holes in the default install, in a heck of a long time!‘). Onder leiding van Theo de Raadt (oprichter van OpenBSD) is men aan de ontwikkeling van LibreSSL begonnen, een fork van OpenSSL.

 

Aanvankelijk wordt er vooral veel code verwijderd uit de code base van OpenSSL. De code is namelijk heel onoverzichtelijk en bleek niet altijd even goed te werken. Ondertussen zijn er al meer dan 100.000 lijnen code verwijderd, waaronder code voor oude versies van besturingssystemen.

 

LibreSSL wordt vooral ontwikkeld voor OpenBSD, maar in een verder stadium zal het waarschijnlijk ook beschikbaar komen voor andere besturingssystemen.

MySQL maakt plaats voor MariaDB

MariaDB LogoOoit heb ik RDBMS MySQL geïnstalleerd uit gewoonte. Na wat geknoei met MySQL en de FreeBSD ports, heb ik die dan nu toch vervangen door MariaDB.

MariaDB is een relationeel databasemanagementsysteem (RDBMS). Het ontstond als opensource-fork van MySQL.

De hoofdontwikkelaar van MariaDB is Michael “Monty” Widenius, die destijds MySQL AB had opgericht en doorverkocht aan Sun Microsystems voor 1 miljard dollar. Sun werd later gekocht door Oracle. Door het verloren vertrouwen in de gemeenschapseditie die door Oracle beschikbaar wordt gesteld, ontstond MariaDB. Michael Widenius heeft Monty Program AB opgericht om MariaDB te ondersteunen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/MariaDB

Zo draait mijn server weer volledig op open source community  producten.

Vlaaikensgang by Night

Ik passeer niet dagelijks door de Vlaaikensgang in Antwerpen, en al zeker niet met een fototoestel.

Deze week ben ik er toch ‘s avonds geweest met een fototoestel in de hand. Dit leverde enkele “nachtelijke” foto’s op, waarbij ik geprobeerd heb om de speciale sfeer van de Vlaaikensgang vast te leggen.

 

 

Daarna heb ik van in de Pelgrimstraat de kathedraal gefotografeerd.

 

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

Doel: een verlaten dorp in het midden van de Antwerpse Haven

Doel is al een tijdje ten dode opgeschreven, het dorp moet plaatsmaken voor het Saeftinghedok. Ondanks het verzet van de plaatselijke bewoners, wordt Doel steeds meer verlaten en verkommert het hele dorp stilletjes aan.

De tijd heeft er als het ware stilgestaan sinds de meeste mensen hun huizen verlaten hebben. Niet echt aangenaam voor de laatste bewoners, maar het kan soms wel mooie beelden opleveren.

 

 

De eerste reeks foto’s zijn genomen in het dorpje zelf.

Het containerschip heb ik gefotografeerd van op de pier van de veerboot.

Daarna de kerncentrale van heel dichtbij.

Het laatste schip vaart op het moment van de foto uit het Deurganckdok. (gefotografeerd van op rechteroever: Lillo Fort)

FOSDEM 2014

Fosdem logoZoals de meeste informatici ben ik amper weg te slaan van mijn computer. Maar zoals enkele duizenden andere computer liefhebbers heb ik vandaag een dag doorgebracht op FOSDEM in Brussel.

De jaarlijkse ‘Free and Open source Software Developers’ European Meeting’  (waar ik slechts voor de eerste keer aanwezig was) is de hoogdag voor de informatici die een zwak hebben voor gratis en open source software. Computer scientists en ontwikkelaars kom van van heinde en verre om er een lezing te geven over een project of een programmeer taal. (Denk aan Python, BSD, GO, JavaScript, Xen, Gnome, en vele anderen)

Data Doubler in MacBook Pro

OWC Datadoubler MacBook Pro

Sinds gisteren heb ik in mijn MacBook Pro niet enkel een SSD steken, maar ook een data doubler van OWC. Deze montage beugel vervangt de interne cd-lezer in de computer. Zo kan je de optische drive, die de meeste mensen toch niet meer gebruiken, vervangen door een harde schijf.

 

Het installatie proces is niet zo moeilijk. Toch moet je soms opletten, want Apple gebruikt soms zeer zwakke schroefjes die je snel beschadigt.

 

Nu heb ik naast een SSD van 250GB ook een harde schijf van 750GB in de laptop steken. Zo heb ik steeds al mijn data bij me, en geniet ik toch van de snelheid die de SSD biedt.

OWC Datadoubler MacBook Pro intern

MacBeurs/MacMeet 2013

13846883061762Vandaag was het weer zover, de jaarlijkse MacBeurs van MacLimburg in Genk. Sinds dit jaar beter bekend als MacMeet.

Naar trouwe gewoonte was het InterMactivity team aanwezig om een stand open te houden. We kwamen, ook dit jaar weer, onze vertrouwde leden tegen op de beurs, en konden toch ook weer wat zieltjes winnen voor onze website.

 

Het MacLimburg team was weer super gastvrij en enthousiast. Alweer een leuke MacBeurs gehad!