Abdij Maria Toevlucht in Zundert

De Abdij Maria Toevlucht is een trappistenabdij in het Nederlandse Zundert. Sinds een jaar brouwen de monniken er daar een nieuw trappistenbier.

De abdij vindt haar oorsprong in de Franse seculariseringspolitiek die zich afspeelde op het einde van de 19de eeuw. Deze politiek dreigde met name decontemplatieve kloosters met uitzetting. Dit gold ook voor de monniken van de Abdij op de Katsberg te Godewaarsvelde en dezen stichtten als gevolg hiervan in 1881 de Abdij Koningshoeven in Tilburg.
Gezien de situatie in Frankrijk wilde men nog meer kloosters stichten en in 1897 kreeg de abdij Koningshoeven door Anna Catharina van Dongen een stuk grond aangeboden nabij Zundert. Dit was gelegen in het destijds moerassige gebied “De Moeren”, halverwege Zundert en Rucphen.
Enkele monniken uit Koningshoeven begonnen hier in 1899 met de bouw van een nieuw klooster. De voorlopige kapel hiervan werd op

24 mei 1900 ingewijd. Er waren toen twaalf monniken. De naam “Maria Toevlucht” werd gekozen omdat de priorij feitelijk een toevluchtsoord zou moeten worden voor het geval de Franse trappisten verbannen zouden worden. In feite is het nooit zover gekomen.

via Wikipedia

 

Abdij Maria Toevlucht in Zundert

Kerk van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert (1)

Kerk van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert