Wie een beetje op de hoogte is van de trappistenbieren zal ongetwijfeld de heerlijke La Trappe trappist kennen. Deze wordt gebrouwen in de abdij van Koningshoeven, ten oosten van Tilburg.
De paters trappisten brouwen er negen soorten bier:
- Blond (helder, sprankelend, doordrinkbaar blond bier van hoge gisting)
- Dubbel (warme, robijnrode trappist)
- Tripel (donkerblonde trappist met een fruitige, bitterzoete smaak)
- Quadrupel (zwaarste specialiteit van La Trappe)
- Quadrupel Oak Aged (Quadrupel, langere tijd gerijpt op barriques)
- Witte Trappist (fris karakter, gebrouwen met zeer aromatische hopsoorten)
- Bock (trappistenbock en het enige bockbier dat nagist op de fles)
- Isid’or (lichtzoetig amberbier met caramelnote)
- Puur (de eerste biologische trappist)
Vorig weekend zijn we speciaal naar Nederland gereden om de gegeerde La Trappe Quadrupel Oak Aged te proeven.
‘Quadrupel Oak Aged’ (10% alcohol) is Quadrupel, dat langere tijd op barriques oftewel houten vaten is gerijpt. De unieke, complexe smaak is afhankelijk van het type vat. Nu zijn dat port-, witte wijn- en whiskybarriques.
via koningshoeven.nl
La Trappe Quadrupel Oak Aged is een bier van de Nederlandse brouwer La Trappe dat sinds 2009 gebrouwen wordt (verkrijgbaar sinds 18 juni 2010). Het bier is gelijk aan La Trappe Quadruppel, maar dan gerijpt op oude eiken whiskeyvaten. Omdat er verschillende soorten eiken vaten gebruikt worden, kan de smaak van de verschillende “batches” variëren. Dit geeft verschillende rijke smaken, met bijvoorbeeld een vleugje whiskey smaak erdoor. Het bier is jarenlang houdbaar.
via Wikipedia
Sinds deze zomer staat de Batch 17 in de rekken in de kloosterwinkel van Koningshoeven. Deze Oak Aged heeft een koperbruine kleur en wordt gekenmerkt door moscatel (druif), en honing-, amandel-, karamelaroma’s, naast de typische La Trappe Quadrupel smaak. (Meer info over de verschillende batches vind je terug in he Batch-register)
De La Trappe Quadrupel Oak Aged is in ieder geval een fantastisch bier!