Internetkabels: Stugge vs Soepele kern

Unshielded Twisted Pair (UTP) netwerk kabel
Unshielded Twisted Pair (UTP) netwerk kabel

Wanneer je internetkabels wilt kopen, kom je al vaak de begrippen “stugge” en “soepele” tegen. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze types kabel?

In feite heeft het allemaal te maken met de kernen van de kleine kabeltjes in de ethernet kabels.

 

Stugge kern

Een kabel met een stugge kern (ook al wel eens “solid cable” of “installatiekabel” genoemd) is een netwerkkabel waarbij elk kabeltje een vaste kern heeft die bestaat uit één koperdraad. Dit type van kabels is bedoeld voor gebruik in gebouwen: om er vrouwelijke RJ45 sockets op te plaatsen of in patchkasten te plaatsen. Nadelig is dat door de harde kern, de kabel niet in harde haakse bochten gelegd mag worden.

Deze kabels zijn eigenlijk niet bedoeld om er patchkabels van te maken met mannelijke RJ45 connectoren. Zo’n connector heeft namelijk twee pinnetjes/mesjes per kleine kabel die erin dichtknijpen (= erin vast hechten), bedoeld voor soepele kernen. Bij stugge kernen kunnen deze ernaast schieten of de kern doen breken. Hiervoor zijn er speciale RJ45 connectoren die drie pinnetjes hebben die mooi rond de kabel gaan.

 

Soepele kern

UTP netwerk kabel met soepele (stranded) kern
UTP netwerk kabel met soepele (stranded) kern

Wanneer de kleine kabeltjes soepele kernen hebben, bestaat de kern niet uit één enkele koperdraad, maar uit nog kleinere draadjes die rond elkaar gewonden zijn. Typisch zijn dat 7 draadjes per kabeltje = 56 per netwerkkabel. Zulke kabels zijn uitermate geschikt om er RJ45 connectoren op te monteren en als patch kabel te gebruiken.

Dit type kabel is niet echt bedoeld om te gebruiken bij female RJ45 poorten, omdat de kabeltjes hun mooie ronde vorm niet goed behouden wanneer ze gemonteerd worden.

 

Stranded vs Solid cable
Nogmaals algemeen het verschil tussen “solid” en “stranded”.